Eskişehir Turist Rehberi- Eskişehir Yöresel Lezzetler -Eskişehir Tur Rehberi
Home » Eskişehir gezilecek yerler  »  Eskişehir Yöresel Lezzetler
Eskişehir Yöresel Lezzetler

Eskişehir Yöresel Lezzetler

Balaban Kebap : Balaban Kebap Eskişehir'in yöresel tatlarından olan enfes bir lezzetidir. Balabanı diğer kebaplardan ayıran en büyük özelliği önceden dinlendirilip pişirilen dana etlerin kemik suyu ile harmanlanıp,tırtıklı pide, Yöresel Tereyağı, domates sos ve yoğurt ile servis edilmesidir. Restoranların kendine özgü sunumuyla Balaban kebabını tadabilirsiniz.

Balaban Köfte: Balaban Köfte, Eskişehir’in yöresel tatlarından olan enfes bir lezzettir. Balaban köfteyi ayıran en büyük özelliği köfte yapımı, Yöresel Tereyağı, tırtıklı pide, domates sos ve yoğurt ile servis edilmesidir. Eskişehir'e uğradığınızda mutlaka bu lezzeti tatmanızı tavsiye ederiz.

Çibörek:  Eskişehir yöresel yemekleri denildiğinde akla ilk gelen lezzetlerden biri olan Tatar ve Kırım kültürüne has çibörek; Kıpçak lehçesinde “lezzetli börek” anlamına gelmektedir. Genellikle yazımı “Çiğbörek” olarak geçse de doğrusu “Çibörek‘tir.” Açılan hamurun içi soğan, kıyma ve baharat karışımı ile doldurulduktan sonra hamur yarım ay şeklinde kapatılır. Kızgın yağda kızartılarak servis edilir. Eskişehir'in birçok farklı bölgesinde bulunan restoranlarda bu lezzeti tadabilirsiniz.

Etli Bamya Çorbası: Kuru çiçek bamya genelde Eskişehir de iplere dizili olarak satılan bir kuru sebzedir. Ege ve iç Anadolu Bölgesinde pişirilir. Özellikle Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde özel günlerde ve düğün yemeklerinin sonunda içilir. Ağır bir yemeğin ardından sindirimi kolaylaştırdığına inanılır. Çorba için çok küçük bamyalar uygundur. Soğanlar kavrulurken zar şeklinde doğranmış kuzu eti ve kuyruk yağı da katılabilir.

Kıygaşa (Keşmeşe) : Eskişehir yöresine özgü bir tatar yemeği olan kıygaşa, aynı zamanda arife ve kandil günlerinde pişirilip komşulara dağıtılan ve komşuluk ilişkilerinin pekişmesini sağlayan bir gelenektir. Mayalı hamurun içine çörek otu veya kıyma konularak şöyün kazan denen kazanlarda, bol yağ içinde kızartılarak yapılmaktadır.

Göbete:  İlk önce un maya kullanılmadan yoğurt ve margarinle yoğrulur. Elde edilen hamur ikiye ayrılır. Hamurun yarısı açılarak siniye yerleştirilir. Daha önceden hazırlanan iç malzeme, kavrulmuş kıyma, karabiber ve haşlanmış pirinç hamurun üzerine sürülür. Hamurun öteki yarısı ise iç malzemenin üzerine serilir. Hamurun kenarları birleştirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Hamur baklava dilimleri haline geldikten sonra tepsi içerisinde fırında pişirilir.

Haşhaşlı Gözleme:  Eskişehir’in özellikle Odunpazarı semtiyle özdeşleşmiş bir yemek olan haşhaşlı gözleme; çok ince olmayacak şekilde açılan kat kat hamurlara, sıvı yağla inceltilmiş haşhaşın sürülüp, toprak saçta pişirilmesiyle hazırlanır.

Mercimekli Mantı

Bir Eskişehir yöresel lezzeti olan mercimekli mantı, peynirle veya kıymalıda yapılabiliyor ama en çok tercih edileni mercimeklisi olanıdır.

Tutmaç Çorbası: Tutmaç bir çeşit "erişte aşı" demektir. Türkler arasında çok yaygındır. Tutmaç, eski Türklerde geniş olarak, erişte gibi hamur parçalarından hazırlanmış, yemekler idiler. Biz nasıl bugün, makarnayı haşladıktan sonra bir süzgeçten geçiriyor isek; eski Türkler de tutmaç hamurları için, ayrı bir süzgeç kullanıyorlardı. Kaşgarlı Mahmud'a göre, XI. yüzyılda Türkler bu süzgece, çavlı adını verirlerdi. Anadolu'da söylenen çolu, çoğlu adlı süzgeçler bulunmaktadır.

Yufkalı Büryan: Kemikleriyle birlikte haşlanıp ardından kemiklerinden ayrılan bir tavuğun pirinç ve baharatlarla olan muhteşem lezzeti, yufka haline getirilen hamurların arasına saklanıp fırındaki yolculuğuna gönderiliyor.

Boza: Bir Eskişehir klasiğidir kış günlerinde boza içmek. Eskişehir'de bozanın en güzeli de Köprübaşında bulunan Karakedi Bozacısında yapılır. Köprübaşındaki şubesinde ayaküstü boza içebilirsiniz. Hafif ekşili, tatlı ve yoğun kıvamlı Karakedi bozası aslında içilmekten çok yenir. Karakedi'de masalarda bozayı yiyebilmeniz için çay kaşıkları vardır. Kökeni Orta Asya'ya dayanan ve buğdayın fermentasyonu ile yapılan bu içecek Karakedi'de mısır ile yapılıyor.

Met Helvası: Yöresel Eskişehir yemeklerinin bir simgesi olarak görülen met helva; bir çeşit tatlıdır. Un, şeker, limon, yağ ve su kullanılarak yapılmakta ve 6 santim uzunluğunda, 2-3 santim çapında hazırlanıp yatay olarak kesilerek servis edilmektedir. Met helvanın kıvamını tutturmak oldukça zor olduğundan ve bu iş ustalık gerektirdiğinden; en mükemmel lezzeti yakalamak için bu helvayı, şehrin tanınmış mekânlarından almanızda fayda vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir